De President van De Nederlandse Bank, Klaas Knot, geeft onze nationale economie een 9. Conjunctureel kan het feitelijk niet beter dan nu, zei Knot in Buitenhof. Met een ongekend lage werkloosheid van 3,2 procent. En een groeitempo dat nu al 5 jaar op rij hoger ligt dan dat van het Eurogebied. Zelfs de problemen in Duitsland lijken ons niet te deren.

If it ain’t broke don’t fix it

Kennelijk doen we toch iets goed met elkaar. Eerlijk gezegd snap ik dan ook weinig van het rapport dat de Commissie-Borstlap woensdag presenteerde. In dezelfde week dat Klaas Knot onze economie met een 9 beoordeelt, concludeert Borstlap dat Nederland veel welvaart dreigt te verliezen als niet snel wordt ingegrepen op de arbeidsmarkt. Omdat de flexibilisering te ver is doorgeschoten. Wie moeten we nu geloven? Want als de balans op de arbeidsmarkt echt zo ernstig is verstoord als Borstlap beweert, haal je nooit een 9. Zo hoog scoor je alleen als economisch alles klopt en met elkaar in evenwicht is, ook de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Mijn advies zou daarom zijn: If it ain’t broke, don’t fix it.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het èchte arbeidsmarktprobleem is ook helemaal niet het verschil tussen vast en flex. De acute kràpte op de arbeidsmarkt is een veel grotere uitdaging. Er zijn te weinig werkenden actief om al het werk wat er ligt te kunnen doen. Leraren, verpleegkundigen, IT-ers? We zitten om ze te springen. De oplossing moet onder andere worden gezocht in het meer mensen verleiden om meer te gaan werken. De arbeidsparticipatie moet omhoog. Dat begint er al mee dat jonge vaders en moeders allebei de kans krijgen om te blijven werken. Kinderopvang van 0-12 jaar moet net zo normaal en toegankelijk worden als de basisschool. Het investeren in onze kinderen zou de hoogste prioriteit moeten krijgen van de regering. Niet de hypothetische vraag of een vaste baan beter is dan een flexibel contract. Eerst maar eens zien dat we voldoende werkenden op de been krijgen, voor de klas of aan het bed. Vast of flexibel maakt dan niet zoveel uit.

Vast is de norm, Flex moet worden teruggedrongen

Het vele werk dat al die flexwerkers en zzp-ers dagelijks verzetten – in trots, vrijheid en autonomie – is niet minderwaardig, maar minstens zo nuttig als dat van werknemers met een vaste aanstelling. Toch impliceert de commissie Borstlap met dit rapport opnieuw dat er uiteindelijk niets gaat boven een vast contract. Vast is de norm, flex moet worden teruggedrongen. Alsof je alleen met een vaste baan een succesvolle carrière kan opbouwen. De klok wordt daarmee tientallen jaren teruggedraaid. De huidige arbeidsmarkt schreeuwt om toestroom van extra werkenden en het tegengaan van de uitstroom. Dan is het juist handig als beide kanten wat te kiezen hebben. Het enkel verhangen van de bordjes heeft dan niet

Bron: Paul Laseur BNR Webredactie https://www.bnr.nl/podcast/paul-laseur/10401005/hoezo-doorgeslagen-flexibilisering

Translate »