Handleiding aanvraag WW-uitkering

In deze handleiding leggen we uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om aanspraak te maken op een WW-uitkering. Als (ex-)werkgever kunnen we nooit garanderen dat een WW-uitkering wordt toegewezen.

WW-aanvraag

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering bekijkt het UWV of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je verliest minimaal 5 arbeidsuren per week,
  • je bent beschikbaar voor betaald werk,
  • je bent in de laatste 36 weken tenminste 26 weken werkzaam geweest,
  • je bent niet verwijtbaar werkloos,
  • je bent nog niet AOW gerechtigd.

Een belangrijke voorwaarde is het niet verwijtbaar werkloos zijn. Dat betekent dat je niet door je eigen schuld werkloos bent geraakt, door bijvoorbeeld ontslag te nemen of ontslag op staande voet. In onderstaande situaties is er normaal gesproken geen sprake van verwijtbare werkloosheid. Voldoe je daarnaast aan alle andere voorwaarden, dan kan je aanspraak maken op een WW-uitkering.

Je hebt een lopende arbeidsovereenkomst met ULV

Is in je arbeidsovereenkomst een uitsluiting loondoorbetalingsverplichting (ULV) opgenomen, dan hoeft de werkgever geen loon te betalen wanneer er geen werk voor je is. Op het moment dat het werk wegvalt, eindigt gelijk de opdracht.

Tijdige aanvraag:

Het is belangrijk om je WW-uitkering op het juiste moment aan te vragen. Dit kan al vanaf één week voor je laatste werkdag en moet gedaan zijn binnen één week na je laatste werkdag. Vraag je het te laat aan dan kan het UWV je tijdelijk een lagere uitkering toekennen.

Een WW-uitkering vraag je aan op www.werk.nl. Bij het invullen van de WW-aanvraag heb je een aantal gegevens nodig. Houd in ieder geval bij de hand:

  • jouw DigiD,
  • jouw IBAN-rekeningnummer,
  • jouw laatste loonstrook,
  • jouw laatste arbeidsovereenkomst,
  • de datum waarop je werkloos wordt.

Corona en WW-aanvraag:

Helaas hebben we gemerkt dat er op dit moment problemen zijn met het toekennen van WW-aanvragen bij het UWV. Zij verwijzen jou terug naar ons en noemen daarbij de door het kabinet aangekondigde noodmaatregelen als reden. Volgens ons klopt deze manier van optreden van het UWV niet. Wij zijn van mening dat wanneer de bovenstaande situatie op jou van toepassing is en je voldoet aan alle voorwaarden, het UWV jou een WW-uitkering moet toekennen.

Heb je vragen naar aanleiding van de bovenstaande informatie?

Reageer via info@promopolitan.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Translate »